Elk initiatief ontvangt een beurs tot € 5000, dankzij de steun van het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, Wallonië en Leefmilieu Brussel.

  • Aquaponics Garden, aquaponics en stedelijke landbouw verenigd (Nalinnes)
  • Been coffee, valoriseert de koffieafvalstroom in België (Gent)
  • HITCH, een verbindingssysteem waarmee allerlei soorten plaatmateriaal eenvoudig aan elkaar bevestigd kunnen worden (Gent)
  • Scobee, biologisch afbreekbare verpakking, door micro-organismen geproduceerd uit afval van Belgische brouwerijen (Brussel)
  • Shampearl biedt hotels een duurzaam en plasticvrij gamma van badkamerproducten (Antwerpen)
  • Straight Up, een intelligente wearable die rugklachten verhelpt en voorkomt (Gent)
  • Tillup, maakt een upcycled wikkeldoek dat 100 procent herbruikbaar en recycleerbaar is (Kortrijk)
  • Toqua, helpt rederijen hun brandstofverbruik te verminderen via machine learning (Gent)
  • Une bière, deux tartines !, de draf van brouwerijen verwerken tot drafmeel voor menselijke voeding (Luik)
  • UP-Recycle, een marktplaats voor herbruikbare voorwerpen en materialen (Namen)
  • Wishelf, maak van uw externe harddisk een persoonlijke cloud bij u thuis! (Louvain-la-Neuve)

Brussel, 1 juni 2021 - De ondernemerscultuur ingang doen vinden bij jongeren, het is het streefdoel van alle overheden, het bedrijfsleven en zelfs de academische wereld. De Stichting voor Toekomstige Generaties draagt resoluut bij tot deze ontplooiing van een nieuwe generatie ondernemers. Ze koestert daarbij een nog grotere ambitie: de grondslag leggen voor een ondernemerschap ‘in 360°’ en het algemeen verspreiden. Het is van essentieel belang dat elk economisch project in de eerste plaats streeft naar een positieve impact op de ‘4 P’s’: de mens (People), het milieu (Planet), gedeelde welvaart (Prosperity) en participerend bestuur (Participation).

Dit is allesbehalve het voorrecht van enkele geïsoleerde jongeren. Wij merken namelijk dat dit streven naar maatschappelijke impact steeds vaker een belangrijke drijfveer is, en uit enquêtes blijkt dat de coronacrisis dat gevoel nog versterkt heeft.

De bekroonde projecten tonen dat dit verlangen naar duurzame innovatie de rode draad vormt, ongeacht het gewest (laureaten uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië), de studierichting (studenten technische wetenschappen, psychologie, architectuur, economie, design, sociale wetenschappen...), het geslacht (4 projecten zijn (mee) opgericht door vrouwen) of de sector (cosmetica, circulaire economie, meubilering, verpakkingsmateriaal, gezondheid, logistiek, zeevervoer, voeding, IT...).

Uit de 37 kandidaturen die De Stichting voor de editie 2021 ontving - dankzij haar partnerschap met diverse incubatoren voor studenten uit de 3 gewesten van het land - bekroonde het Selectiecomité 11 initiatieven.

> Meer info