De zesde Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Op 12 juni 2012 werd Terre de laureaat van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2012. Voor zijn zesde editie heeft de Grote Prijs een kandidaat uit Luik bekroond die actief is in de sector van de recyclage. De onafhankelijke leden van de jury waren aanwezig tijdens deze memorabele avond, net als de andere genomineerden en 200 genodigden.

Grand Prix 2012, William Wauters

William Wauters, directeur van Terre, ontvangt het bronzen beeldje dat symbool staat staat voor zijn engagement voor de toekomstige generaties, uit de handen van Benoît Ceysens (La Ferme Nos Pilifs), de laureaat van 2011.

Het is moeilijk voor te stellen dat een bedrijf dat ruim zestig jaar geleden is ontstaan, vandaag wordt gelauwerd door de jury van de Grote Prijs omwille van zijn interessant ondernemingsmodel voor de toekomstige generaties. En toch… Terre is geboren vanuit een utopie, maar het bedrijf heeft de tand des tijds goed doorstaan en bewijst ook vandaag nog dat het een grote rol te spelen heeft. Sinds zijn ontstaan heeft Terre al 300 jobs gecreëerd, ondanks een moordende concurrentie, zonder zijn ideaal uit het oog te verliezen : de meest zwakke schakels op de arbeidsmarkt weer waardigheid geven. Terre haalt jaarlijks 14.000 ton herbruikbaar materiaal op in zijn blauwe containers, waarvan 90 % gered wordt van de verbrandingsoven. De werking is gebaseerd op een participatieve structuur die je nergens anders terugvindt. Het bedrijf is in eerste instantie gericht op de menselijke verhoudingen en geeft de voorkeur aan mensen die buiten het gewone arbeidscircuit vallen.

Grand Prix 2012

De leden van de jury, minister Evelyne Huytebroeck en de partners van de Stichting groeten de vier genomineerden van de Grote prijs 2012 : Niko Deprez (BeauVent), Frédéric Morand (Eco-Innovation), Erwin De bruyn (Stebo) en William Wauters (Terre).

«Deze onderneming geeft heel wat mensen hoop », zegt juryvoorzitter Bernard Mazijn (UGent). «Zelfs als we weten dat al die blauwe containers van Terre zijn, beseffen de meesten onder ons niet wat er achter de schermen gebeurt. Terre heeft een echt model van duurzame ontwikkeling ontwikkeld, gebaseerd op een concreet model van participatie en een heel menselijke aanpak van een sector die verre van afgeleefd is. Onze kinderen en onze toekomstige generaties moeten deze onderneming zeker leren kennen.»

En ze zullen Terre ongetwijfeld gemakkelijker ontdekken dankzij de video die de Stichting over de vereniging maakte. In totaal werden vier video’s – één per genomineerde – vertoond tijdens de ceremonie van 12 juni, telkens goed voor een enthousiast applaus van het publiek.

Equipe Terre

De ploeg van Terre heeft ook het grote publiek overtuigd, want de onderdnenming wont eveneens de publieksprijs van onze webpoll, met 47% van de stemmen.

« Bij Terre dromen we van een betere wereld, maar wel met beide voeten stevig op de grond », zei William Wauters, bij het ontvangen van zijn prijs. « Dromen met realiteitszin is moeilijk, het vraagt veel doorzettingsvermogen en energie. Maar dat is niet erg, want daar hebben we er heel veel van. Maar soms, zoals vandaag, voelen we een stevig duwtje in de rug, en dat doet deugd. De Grote Prijs is een prachtige luidspreker. Deze erkenning zal ons toelaten ons bedrijfsmodel te presenteren aan de politiekers en vakbonden. We willen dat het officieel erkend wordt. Elk initiatief dat mee in de boot stapt, betekent voor ons een extra bouwsteen om een duurzaam, alternatief te bieden aan het dominante bedrijfsmodel. Bedankt voor deze steun, bedankt voor dit duwtje in de rug. »

Grand Prix 2012, Génération Rio

De ceremonie werd afgesloten door een teaser van de jongeren van Generatie Rio – een ander project van de Stichting. Veel van hen bleven thuis door de examens, maar enkelen konden het podium op om de dvd met hun duurzame acties te overhandigen aan de Belgische delegatie die naar de Top van de Aarde Rio+20 zal gaan. Op deze foto feliciteert Géraldine Motte (Jeugdraad) de jonge Verlaine Urbain.

De zesde editie van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd gevolgd door een duurzame en gezellige drink. De gelegenheid om het enthousiasme van deze tegelijke gewone en buitengewone mensen te delen en versterken. Bedankt iedereen voor jullie medewerking en nog eens proficiat aan de vier genomineerden !

> Bekijk hier het fotoalbum van de prijsuitreiking
> Bekijk hier de youtube playlist

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2012

Ontdek de laureaat en de finalisten van de editie 2012
Stichting voor Toekomstige Generaties
2012