Les lauréats Prototyping the Future 2024 - Prototyping the Future 2024-winnaars

Namen, 23 februari 2024 - Dit jaar ontvangt elk van deze 13 initiatieven een beurs tot € 5000, dankzij de bijdrage van het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, met de steun van FOV Leefmilieu, de Vlaamse Regering, de Waalse Overheidsdienst Economie, Leefmilieu Brussel en een Gouden Daad. Voor deze zesde editie van Prototyping the Future koos het selectiecomité 13 duurzame en innovatieve initiatieven met een 360°-aanpak ten bate van zowel het individuele als het collectieve welzijn.

Van deze 13 laureaten:

behoren er vijf tot de MedTech-sector. Zij zetten zich in voor een humanere wereld die rekening houdt met de gezondheids- en welzijnsbehoeften van mensen, en proberen hun dagelijkse leven te verbeteren:

 • Allow Motion, mobiliteit herdefiniëren met gepersonaliseerde, betaalbare en technologisch geavanceerde prothesen (Luik)
 • b.stim, verbetering van de geestelijke gezondheidszorg door gepersonaliseerde hersenstimulatie (Gent)
 • Peach, een discrete en praktische warmteband tegen menstruatiepijn (Luik)
 • P’easy, een systeem waarmee minder mobiele personen zelf hun urineopvangzak kunnen legen (Louvain-la-Neuve)
 • Vocomemo, een innovatieve spraakrecorder die Alzheimerpatiënten helpt in hun dagelijkse leven (Brussel)

één project wil het rouwproces revolutioneren en toegankelijker maken voor jongeren:

 • the afterlight, gemoedelijk rouwmonument dat toelaat een boodschap door te geven aan een overleden dierbare (West-Vlaanderen)

kunnen we er één omschrijven als Highdesign-LowTech, met de focus op dierenwelzijn:

 • Ullys, een duurzame koelschoen voor cryotherapie bij paarden (Brussel)

valt er één onder de noemer LowHighTech:

 • Tucoo, leasing van milieuvriendelijke computers met cloudgebaseerd besturingssysteem voor een betere beveiliging en digitale duurzaamheid (Luik)

houdt er één zich bezig met upcycling: industriële recuperatiematerialen worden gebruikt om designproducten te ontwerpen:

 • ROVER, afval-gedreven meubel-design uit lokale, industriële reststromen (Aalst)

werkt er één aan de vervanging van plastic verpakkingen door biologisch afbreekbare verpakkingen, om zodoende minder te vervuilen:

 • FungiPack, biologisch afbreekbare verpakkingen op basis van mycelium: een alternatief voor plastiek (Waals-Brabant)

zijn er twee die zich toeleggen op zachte mobiliteit voor kinderen:

 • JustSayInnovate, een aanpasbaar remmechanisme voor kinder BMX-fietsen, om de veiligheid en duurzaamheid te verhogen (Vlaams-Brabant)
 • LOOPZ, een flexibel kinderfietsabonnement voor een veilige oplossing die meegroeit met het kind (Brussel)

wil er één voedselproductieprocessen mechaniseren om ze betaalbaarder te maken:

 • Pistil, mechanische processen voor een eenvoudigere saffraanproductie tegen een betaalbare prijs in Europa (Louvain-la-Neuve)
   

Dit succes is het resultaat van een vrouw die jonge mensen met ideeën een kans wilde geven. Mevrouw Marguerite Vanhee heeft met de oprichting van een fonds ter nagedachtenis aan haar vader, het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, het mogelijk gemaakt dat het programma Prototyping the Future in 2019 van start kan gaan.
Dit programma biedt financiële steun aan student-ondernemers die een product, dienst of technologie ontwikkelen met een positieve maatschappelijke impact. De steun is gericht op initiatieven in de prototypingfase - net na de uitwerking van een concept en net voor de lancering op de markt - een sleutelmoment in het parcours van jonge ondernemers.

De Stichting werkt hiervoor samen met een twintigtal Vlaamse, Brusselse en Waalse student-incubatoren. Zij pre-selecteren elk een aantal duurzame initiatieven van student-ondernemers, waarvoor zulke beurs een belangrijke stap dichter bij de marktlancering van diens product, technologie of dienst zou betekenen. Op deze manier werden dit jaar 29 initiatieven gepreselecteerd ! Vervolgens selecteert het selectiecomité, onder voorzitterschap van Marcel Miller (ex-Managing Director van Alstom Benelux), de meest belovende initiatieven.

> Meer weten
> Foto's