Straatverplegers
Stop dakloosheid in Brussel
VZW
Het werk van Straatverplegers is vooral gebaseerd op preventie en gezondheidsvoorlichting. Voor Straatverplegers is hygiëne een barometer voor zelfrespect en tegelijk de toegangsdeur tot een geleidelijke herhuisvesting van de daklozen. Ook wordt de terugkeer naar een sociaal en solidair leven opgevolgd.
Aan de oorsprong van het project staan twee vrijwillige verpleegsters die overtuigd zijn van de mogelijke re-integratie van daklozen en die hebben vastgesteld dat bepaalde mensen met een precaire gezondheidstoestand op geen netwerk kunnen rekenen en helemaal worden verwaarloosd door onze samenleving. Die verwaarlozing isoleerde hen en bracht een forse verhoging van de gezondheidsrisico's met zich mee. Bovendien verminderde het hun kans op re-integratie en herhuisvesting.
Om een eind te kunnen maken aan dakloosheid is het volgens de straatverplegers noodzakelijk dat verzorgings- en administratieve diensten of verenigingen samenwerken. Straatverplegers treden preventief op: met opleidingen voor thuishulp en door mensen te re-integreren via een baan.
Vandaag zet de vereniging een multidisciplinaire ploeg aan het werk: 18 ervaren afgestudeerde professionelen met een medische, sociale of juridische achtergrond en een huisvestingsploeg, die de integratie van kwetsbaren in nieuwbouw moet aanmoedigen.
De huisvestingsploeg werkt samen met bouwondernemers, verenigingen, burgers en mensen uit de politieke wereld om de mentaliteitswijziging en haar uiteindelijke doel te bereiken. Dankzij deze algemene betrokkenheid van iedereen op zijn eigen niveau kan er een eind komen aan dakloosheid.
Straatverplegers stellen opleidingen en een reeks leermiddelen voor die de mogelijkheid geven om positief op de aanwezigheid van daklozen te reageren, ieder op zijn eigen niveau en in functie van zijn bevoegdheid (voorbeeld: de MIVB). Zo kunnen Straatverplegers snel de fakkel overnemen en zo kunnen de bevoegde personen de band behouden die met de dakloze persoon werd gelegd.
Straatverplegers denken dat het binnen 5 à 10 jaar haalbaar is om dakloosheid te stoppen in Brussel indien iedereen zich echt inzet en de coördinatie vlot verloopt.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ