Gemeente Opzullik, Cittaslow
De tijd nemen om goed te leven in je gemeente
Gemeente Silly
Wallonië
Henegouwen
De Cittaslow-beweging ontstond in navolging van de Slow Food-beweging, een beweging met als doelstelling de levenskwaliteit te bevorderen via de smaak, het ontdekken van streekproducten en het behoud van de lokale biodiversiteit. Met Cittaslow wordt dit concept verder opengetrokken naar de leefruimte. De gemeenten die deelnemen aan de beweging, engageren zich om een trager levensritme te bevorderen. Toen hun Toscaanse zustergemeente San Miniato hiermee van start ging, besloot ook Silly zich in het avontuur te storten.
Politiek engagement
In het concept Cittaslow staat de levenskwaliteit van de burgers in de gemeente centraal. Het kon ingang vinden dankzij het sterke politieke engagement van de gemeente. Het heeft immers betrekking op het energie- en milieubeleid, het gemeentelijk kwaliteitsbeleid, het infrastructuur-, landbouw-, toerisme- en ambachtsbeleid, het onthaal-, sensibiliserings- en opleidingsbeleid en het beleid op het gebied van sociale cohesie en partnerschappen. Cittaslow werd opgenomen in Agenda 21 en laat toe om alle verschillende projecten onder eenzelfde noemer samen te brengen.
Les saveurs de Silly
Silly creëerde ook het Slow Food Convivium “Les saveurs de Silly”. Deze vzw brengt een multidisciplinaire groep mensen bij elkaar die hun passie voor smaak en gezonde voeding willen doorgeven. Zij besteden daarbij veel aandacht aan lokale en seizoensproducten en ijveren voor het behoud van de lokale biodiversiteit en een eerlijke vergoeding voor de plaatselijke producenten, tevens strijdpunten van Slow Food international.
Duurzame activiteiten
Het wemelt in Silly van allerlei soorten activiteiten: Plan Maya, BiodiBap, Dream Canteen, Bon App’Academy, de week van de Slow Food, ecologisch groenbeheer, het aanleggen van tijdelijke overstromingsgebieden, het gebruik van trekpaarden door de gemeente, de schoolmoestuinen of de intergenerationele eco-wijken, culturele uitwisselingen, aandacht voor lokale producenten,… Stuk voor stuk duurzame projecten met een sterke onderlinge link.
Copyright © 2014 - Stichting voor Toekomstige Generaties
Website door : WebstanZ