Academics for Development Leuven
Link met de Stichting
AFD wil een sociale impact hebben in ontwikkelingslanden als Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Concrete projecten verbinden studenten van verschillende disciplines met externe partners (zoals 11.11.11, Oxfam, kleine NGO’s) en de lokale bevolking. Alle projecten van AFD moeten een impact hebben op de lange termijn, dus ook als het project afgelopen is.
AFD werd in 2013 opgericht door studenten van verschillende faculteiten van de Universiteit van Leuven. In de loop van het academiejaar 2013-2014 werden drie projecten opgestart en in het jaar daarop zagen maar liefst acht projecten het daglicht. Het initiatief is uitgegroeid tot een succesvolle organisatie waarbij leden van 11 faculteiten zijn betrokken. De evenementen die worden georganiseerd, hebben tot doel zoveel mogelijk studenten te bereiken en hun interesse te wekken voor alle aspecten van internationale samenwerking voor ontwikkeling. De week van het Zuiden is daar een voorbeeld van: deze vond plaats in maart 2015 en maart 2016. Bijna 800 deelnemers kwamen bijeen voor een Afrikaanse culinaire avond. De bekende journalist Rudi Vranckx gaf er een speciale lezing over de vluchtelingencrisis.
Op plaatselijk verzoek richtte de AFD in 2014 een afdeling op in Louvain-La-Neuve, en begin 2016 kwam er een tweede afdeling bij in Utrecht. Beide worden gesteund door AFD Leuven. De drie departementen werken op een efficiënte manier samen en komen vier keer per jaar bijeen tijdens de Algemene Vergadering. In 2016 werd er ook een samenwerking gestart met de Zuid-Afrikaanse studenten van de Universiteit van Stellenbosch.
Alle leden van AFD werken op vrijwillige basis en de meesten zijn studenten als ze bij de organisatie komen. Elk project wordt geleid door een coach.
Alle projecten van AFD draaien rond maatschappelijke duurzaamheid. Sénérgie is daar een goed voorbeeld van. Het project werd opgezet in Senegal en werd drie jaar lang door AFD gesteund. Sénérgie is een sociale start-up die schone, veilige en betaalbare energie-oplossingen wil bieden, aangepast aan de noden en vermogens van de landelijke bevolking van Senegal. Zo verkoopt Sénérgie kleine Solar Home systemen aan de inwoners, voor een betaalbare prijs, zodat zelfs de laagste inkomensklasse gebruik kan maken van zonne-energie, en dat dankzij microfinanciering.
Elke beslissing die de organisatie neemt, wordt genomen met het oog op duurzaamheid. De plaatselijke boeren moeten hun werk kunnen voortzetten op basis van het systeem dat ze zelf hebben helpen opzetten. Door de studenten te onderrichten in deze benadering, hoopt AFD de grote principes van duurzame energie te blijven steunen en een basisnorm te leggen voor de nieuwe generatie en de algehele sociale structuur in het Noorden en Zuiden.