TEJO
Link met de Stichting
Elke jongere heeft recht op hulpverlening en een onbezorgde jeugd. Dat is het uitgangspunt van TEJO, Therapeuten voor Jongeren, dat een antwoord biedt op het nijpende tekort aan laagdrempelige, professionele jeugdhulpverlening. TEJO voorziet gratis en anoniem quasi-onmiddellijke en kortdurende therapeutische hulp voor iedereen tussen tien en twintig jaar. De jongeren worden geholpen door vrijwillige therapeuten en andere vrijwilligers gevestigd in één van de elf toegankelijke TEJO-huizen in Vlaanderen. De huizen zijn toegankelijk en vormen een warme omgeving waar in alle rust geluisterd en gesproken wordt. Zodoende streeft TEJO naar een mentaliteitsverandering, binnen de jeugdzorgsector, maar tevens in de hele samenleving. “Want er is nood aan meer solidariteit, loyaliteit en vriendschap” vertelt Ingrid de Jonghe.
Als de nood het hoogst is
Ingrid de Jonghe, initiatiefneemster van TEJO, werd als jeugdadvocate aan de Balie van Antwerpen geconfronteerd met het nijpende tekort aan laagdrempelige, professionele hulpverlening voor jongeren. Dit tekort bevestigde ook een onderzoek van de AP Hogeschool. Ingrid is verontwaardigd en vastberaden wanneer ze zegt “ik ga op de barricade staan, ik neem het niet langer hoe men met jongeren omgaat. De hele jeugdhulpverlening moet herzien en hertekend worden”. TEJO werd verder uitgewerkt in samenwerking de vzw Jeugdtherapeuten Zonder Grenzen, een burgerinitiatief opgericht door een groep gelijkgestemden. In 2010 opende het eerste TEJO-huis haar deuren in het centrum van Antwerpen. Tussen 2010 en 2017 ontving TEJO verschillende prijzen en openden nog tien TEJO-huizen in Vlaanderen waar al meer dan 5000 jongeren therapeutische hulp kregen. Ook in Nederlandse en Waalse steden zullen op termijn TEJO-huizen openen. Het concept is uniek in zijn soort wanneer het jongeren zonder inmenging van de ouders en zonder prijskaartje hulp biedt. Het therapeutisch proces wordt verder ondersteund door een kinderpsychiater, een advocaat en een interculturele bemiddelaar, gezien het grote aantal jongeren met diverse culturele achtergronden.
Signaal- en labofunctie
TEJO heeft een dubbele doelstelling. Ten eerste voorziet het alternatieve, ambulante hulp; TEJO werkt simpel, soepel, samenwerkend én preventief. Bij voorkeur bereiken jongeren een TEJO-huis voor het probleem escaleert doordat ze niet eerst op een wachtlijst terecht komen. TEJO-sessies geven de jongeren opnieuw kracht, waardoor ze doorgaans niet hoeven door te stromen naar hulpverlening in de reguliere sector. Ten tweede wil TEJO, onder andere met haar strip en boek, een sociale beweging in gang zetten en aanzet geven tot een brede mentaliteitsverandering. “Het wil, in dialoog met andere organisaties uit de jeugdhulpverlening, de omstandigheden creëren waarin jongeren zich kunnen ontplooien tot gezonde volwassen” stelt Ingrid. Op die positieve manier wil TEJO tonen hoe het anders kan.