La Ferme Nos Pilifs vzw | Laureaat 2011

“We zijn er in ons hart van overtuigd dat het succes van La Ferme te danken is aan het feit dat we onze sociale en economische doelstellingen nastreven met respect voor de mensen en de natuur die ons omringt.” (Benoît Ceysens, directeur van La Ferme Nos Pilifs)

La Ferme Nos Pilifs is ontstaan als reactie tegen de uitsluiting van mensen met een handicap op de arbeidsmarkt. Of beter, vanuit het verlangen om hen, eenmaal volwassen, de kans te bieden op een waardig en zelfstandig bestaan. Op welke manier?  De huidige directeur Benoît Ceysens besloot in 1984 om samen met zijn team een echte stadsboerderij op te richten om een waardevolle job te kunnen aanbieden aan mensen met een handicap.

Sociale integratie

De boerderij biedt vandaag werk aan 150 mensen, van wie er 120 een lichte handicap hebben. Er is een hele waaier aan jobs ontwikkeld : tuinonderhoud, kippen kweken, een bio kruidenierszaak, onderhoud en inrichting van de natuurlijke tuinen, een bar in een strooien hutje, een artisanale bakkerij, verpakking in een energievriendelijk atelier, een kinderboerderij, … Elke activiteit moet aangepast zijn aan de capaciteiten van de werknemers. Daarnaast moeten de jobs ook sociaal zijn, voldoende opbrengen én milieuvriendelijk zijn. « Soms zegt men dat mensen met een handicap sneller oud worden », zegt directeur Benoît Ceysens. « Wij denken dat ze er met de volle energie tegenaan blijven gaan, als ze maar een waardevolle activiteit kunnen uitoefenen. »

Gebouwen met respect voor de natuur

Buiten zijn groene activiteiten, zijn ook de gebouwen van de boerderij zelf op een ecologische manier gebouwd. Een nieuwbouw die sinds 2010 dienst doet als magazijn kreeg de eretitel van ‘voorbeeldgebouw’ van de Brusselse regio. De constructie is geïsoleerd volgens de standaarden van de passiefbouw en is bedekt met zonnepanelen die 30% van de benodigde energie binnenhalen. Het tuinafval wordt dan weer gecomposteerd vooraleer het hergebruikt wordt om het nieuwe gebouw te verwarmen.

Open voor de buitenwereld

Al deze verstandig gecombineerde elementen maken van La Ferme Nos Pilifs een oase van rust midden in de stad. De buurtbewoners maken van de groene wegen gebruik om te gaan wandelen met het hele gezin, midden tussen de paarden, bokken en kippen. Ze kunnen genieten van een lekker ontbijt met hoeveproducten in het restaurant van de boerderij en ze kunnen hun aankopen doen in de kruidenierswinkel. « Al onze activiteiten staan open voor de hele wijk », zegt Benoît Ceys « zo komen onze werknemers op een fijne manier in contact met de buitenwereld. »

Niemand leeft nog van liefde en water

Op financieel vlak slaagt de boerderij erin om 60% van zijn kosten te dekken met de opbrengsten uit zijn activiteiten. De lonen worden uitbetaald door publieke instanties, als compensatie voor het ontbreken van een goede omkadering voor deze werknemers in het gewone arbeidscircuit. « Niemand leeft nog van liefde en water alleen », zegt Benoît Ceysens. « De economische dimensie is essentieel voor het voortbestaan van ons project en voor het halen van onze objectieven. »

Wat ons aanspreekt

La Ferme Nos Pilifs is een referentie op vlak van solidariteit in België. Door ruim honderd mensen met een handicap een baan aan te bieden die niet enkel goed is voor hun eigen ontplooiing maar ook voor het milieu, helpt de boerderij om de logica te doorbreken om gehandicapten zomaar af te sluiten van de maatschappij.

De uitdaging

La Ferme Nos Pilifs wil in een van de laatste plattelandszones van Brussel een plek vormen die openstaat voor iedereen. De bouw van 300 logeerplaatsen binnen de muren van de boerderij vormt voor de verantwoordelijken een echte uitdaging op vlak van integratie.


Contact :

www.fermenospilifs.be