Future Proef Award 2024-winnaars

Maandagavond 22 april vond de eerste prijsuitreiking van de Future Proef Award plaats in Brussel.
9 jongeren werden bekroond voor hun eindproef, ontdek ze hier:


Elk van hen draagt op zijn manier bij aan een duurzame toekomst

  • Fien Van Sevenant bracht met een onderzoek naar lokale voedselproductie voor zorginstellingen rond Gent
  • Sophia van Sloun leidde een project rond het opvangen van geluiden van sapstromen in bomen (wat ons bewustzijn moet over de klimaatcrisis zou moeten vergroten)
  • Amber Claeys onderzocht hoe de begraafplaatsen in Haspengouw kunnen vergroend worden en hoe ze kunnen anders ingericht worden.
  • Viktor Van den Eede, zette een ecologisch ‘Time-out’ project ( op een nabijgelegen landbouwgrond) op voor jongeren met gedragsproblemen.
  • Ontdek hier de andere bekroonde eindproeven


De jury koos de winnaars uit zowat 200 candidaturen uit 16 hogeronderwijsinstellingen. Centraal stond het begrip duurzaamheid. Studenten mochten hier op verschillende manieren mee aan de slag: van het aanzetten tot duurzaam denken tot daadwerkelijk duurzame oplossingen bedenken. Belangrijk daarbij was een brede visie op duurzaamheid, met niet alleen aandacht voor ecologie, maar ook voor de economische en sociale dimensie.  Een potentiële impact op de samenleving en innovatief of creatief zijn, vormden eveneens criteria.
De winnaars van de Future Proef Award ontvingen elk een geldprijs van 3000 euro. De laureaten van de gedeelde eerste plaats ontvingen elk 1750 euro. De laureaten op de 2e en de 3e plaats ontvangen elk een geldprijs van 500 euro.

Zin om meer te weten te komen? Lees PDF icon hier het volledige persbericht van het Vlaams Departement Omgeving.

Heb je ook een eindproef die zijn steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld van morgen?  Wil je ook je kans grijpen om deel te nemen aan de Future Proef Award?
De oproep tot het indienen van kandidaturen voor de 2e editie van deze prijs staat nu open! Je kan je vanaf vandaag inschrijven, en dit tot 6 oktober 2024.
Meer info en inschrijving via futureproefaward.be.

De Future Proef Award is een initiatief van het Duurzaam Educatiepunt (Departement Omgeving), in samenwerking met de Stichting voor Toekomstige Generaties en de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen. De Future Proef Award beloont eindproeven van studenten uit een bachelor-, master- of graduaatsopleiding aan een Vlaamse hogeronderwijsinstelling.